Rauhallista, tilavaa ja turvallista mielenterveyskuntoutumista

Soita ja kysy lisää! 02 277 3700

Säkyläntie 357
21330
PAATTINEN

Historia

Suojakoti on aikoinaan perustettu lasten orpokodiksi vuonna 1919. Suunnitelmana oli antaa koti kahdelletoista lapselle, mutta tarve oli niin suuri, että lapsia oli vuonna 1922 kuusitoista ja vuonna 1934 kaksikymmentä. Yleensä lapset olivat iältään kolmesta vuodesta ylöspäin, mutta joskus kodissa oli aivan pikkulapsiakin. Lapset viipyivät Suojassa nuoruus- ja aikuusikään saakka. Kesäisin Suojaan lähetettiin myös vähävaraisia äitejä lapsineen leireille ja pidettiin kesäsiirtolaa turkulaisille lapsille.

Vuonna 1956 ostettiin Turun keskustasta kolmen huoneen ja keittiön osake ja tämän toimi Suojasta lähdön jälkeen nuorten asuntolana. Myöhemmin tämä muutettiin naisten asuntolaksi ja naisille hankittiin toinenkin koti naapurista. Vuosina 1977-1982 liitolla oli kolme erillistä asuntolaa; Kerhola, Lepola ja Suoja. Nämä päätettiin keskittää ja yhdistää toiminta Paattisille, Suojakotiin. Vuonna 1976 Suoja muutettiin vanhojen ja sairaiden naisten kodiksi, koska lasten asema yhteiskunnassa parani ja heidän hoitonsa järjestyi uusilla tavoilla.

Suojaa laajennettiin ja korjattiin vuodesta 1921 alkaen. Vuonna 1924 rakennettiin uusi navetta ja uusi päivähuone lasten leikeille rakennettiin talon yhteyteen vuonna 1929. 50-luvun alussa Suojaa laajennettiin ja asennettiin keskuslämmitys. Silloin rakennettiin mm. avara tupakeittiö, eristyshuone sairaille lapsille, leivintupa ja poikien veistohuone. Vuosina 1980-82 kodin viereen valmistui uusi asuintalo, Kerhola. Kerholassa oli asuintilat 24 naiselle kahden hengen yksiköissä. Uusin rakennus Kotola, on rakennettu 2000-luvulla ja siellä on tilat 12 asukkaalle.

Suojakodin silloista tunnelmaa ja elämää kuvaa hyvin vuonna 1949 kirjoitettu runo.

Kotoisessa Suojassa

Suoja-Koti Paattisilla ompi lasten oma,

kauan sitten rakennettu, mutta aina soma.

monta siellä ompi meitä tyttöä ja poikaa,

monet rakkaat ystävämme meitä siellä hoitaa.

Tääl on oma pihamaa ja metsäosuutensa,

lehmät, porsaat, lampahat ja kana poikinensa.

Ratto-koira, Kirre-kissa ikiomat meillä,

Kirre pyytää hiiriä ja Ratto vahtii teillä.

Saunapäivä ompi myöskin joka lauantaina,

puhdas paita päälle vaan, ei viikon liat paina.

Väsyneinä iltasella käymme vuoteisiimme,

enkelit vain valvovat, "Suojassa" lepäilemme.

(runo lyhennetty, lähde: 80 siunauksen vuotta. Suomen Kristillisen Työväen Naisliitto ry 1909-1989)

Kerro meistä kavereillesi