Paattisten Suojakodin pitkä historia

Yhteystiedot

Turun Paattisilla sijaitseva Suojakoti on palveleva kuntoutuskoti mielenterveyskutoutujille. Tarjoamme asiakkaillemme kodinomaista asumista lämminhenkisessä ympäristössä keskellä kaunista luontoa. Kuntoutuspalvelumme ovat intensiivisiä ja jokaiselle kuntoutujalle henkilökohtaisesti suunniteltuja. Suojakodilla on kuitenkin pitkä historia, joka juontaa juurensa aina 1910-luvulle saakka. Jo silloin Suojakoti toimi edistääkseen ihmisten elämänlaatua tarjoamalla kodin orvoille lapsille. Lue lisää Suojakodin mielenkiintoisesta historiasta, ja mikäli mieleesi juolahti kysymyksiä aiheesta, voit aina soittaa meille ja kysyä lisää!

Kaikki alkoi orpokodista

Suojakoti, jota Suojaksi kutsuttiin, on aikoinaan perustettu lasten orpokodiksi vuonna 1919. Suunnitelmana tuolloin oli antaa koti kahdelletoista lapselle, mutta tarve oli niin suuri, että vuonna 1922 lapsia oli jo kuusitoista ja vuonna 1934 kaksikymmentä. 


Suojakodissa asuvat lapset olivat yleensä yli kolmen vuoden ikäisiä, mutta toisinaan orpokotiin tuli nuorempiakin lapsia. Lapset asuivat Suojakodin turvallisessa ympäristössä aina nuoruus- ja aikuisikään saakka. Kesäisin Suoja tarjosi paikan myös vähävaraisille äideille ja heidän lapsilleen leirien muodossa, ja siellä pidettiin myös kesäsiirtolaa turkulaisille lapsille. 


Suojaa laajennettiin ja korjattiin vuodesta 1921 alkaen. Vuonna 1924 rakennettiin uusi navetta, ja uusi päivähuone lasten leikeille rakennettiin vuonna 1929. 1950-luvun alussa Suojaa laajennettiin edelleen ja rakennukseen asennettiin keskuslämmitys. Laajennuksen yhteydessä rakennettiin muun muassa avara tupakeittiö, leivintupa, eristyshuone sairaille lapsille sekä poikien veistohuone.

orpokoti "Suoja" Paattinen

Kerhola, Lepola ja Suoja muodostivat nykyisen Suojakodin

Vuonna 1956 Suojakodin toiminnasta vastaava yhdistys osti Turun keskustasta kolmen huoneen ja keittiön osakkeen, joka toimi Suojasta lähdön jälkeen nuorten asuntolana. Myöhemmin huoneisto muutettiin naisten asuntolaksi, ja samaan aikaan hankittiin myös toinen huoneisto naapurista. Vuonna 1976 Suoja muutettiin vanhojen ja sairaiden naisten kodiksi, sillä lasten asema yhteiskunnassa oli parantunut. Vuosina 1977–1982 käytössä oli kaikkiaan kolme erillistä asuntolaa: Kerhola, Lepola ja Suoja. Myöhemmin nämä erilliset asuntolat päätettiin yhdistää ja keskittää toiminta Turun Paattisille, Suojakotiin. Vuosina 1980–1982 Suojakodin viereen valmistui uusi asuintalo, Kerhola. Kerholassa oli asuintilat 24 naiselle kahden hengen yksiköissä. Uusin rakennus Kotola on rakennettu 2000-luvulla, ja siellä on tilat 12 asukkaalle. Samaan aikaan Kerholan huoneet muutettiin yhden hengen huoneiksi. Lisäksi lastenkodin ajalta säilynyt leikkimökki on kunnostettu, ja se kaunistaa nyt Suojakodin pihaa.